Girard Leene

Ellis Island is een eiland voor Manhattan in de staat New York waar alle immigratie in de VS plaatsvond. Inmiddels zijn alle(?) gegevens betreffende immigratie op Internet te vinden. Een goede reden om eens naar de naam Leene te zoeken. Dit levert 11 personen met de achternaam Leene op, waarvan er éé uit Holland aankomt: Girard Leene.

Girard Leene, woonachtig in Den Haag, komt in 1920 aan in New York en is dan 27 jaar oud. Dit is voor mij onvoldoende om hem te kunnen plaatsen. Gelukkig zijn inmiddels ook de detailgegevens over de immigratie te vinden.

rochambeau

Girard kwam aan in New York op 27 november 1920 met de SS Rochambeau. Deze stoomboot onderhield een lijndienst tussen Le Havre en New York. De Rochambeau was op 16 november vertrokken, dus de reis duurde 11 dagen.

Op het schipsmanifest staan de details van de passagiers op deze boot. Zo staat er over Girard dat hij een Racer is, frans spreekt, single is en een broer heeft die W.B. Leene die in Den Haag woont. Er staat tevens dat hij in Transit is. Volgens mij betekent dit dat hij ook weer zal vertrekken. Ook fysieke gegevens over haar (fair), borst (fair), ogen (blue) en lengte (5 feet 6 inches - 168 cm) zijn vermeld. Girard heeft tevens aangegeven noch polygamist, noch anarchist te zijn en niet van plan is aanslagen tegen de overheid van de VS te plegen.

Op de lijst staan 8 racers die allemaal als bestemming hebben Madison Square Garden voor six day race. Deze racers komen uit Vlaanderen en Nederland en zullen een maand in de VS blijven.

Het feit dat het over racers en wedstrijden gaat in Madison Square Garden geeft weg dat er hier een groep wielrenners in de VS aankomt om wedstrijden in Madison Square Garden te rijden. Het kan dan alleen maar over Gerardus Petrus Leene gaan. Hij heeft trouwens geen broer met de initialen H.W., dus of dit ook een typefout is?

In deze zesdaagse race reed Gerard samen met de italiaan Orlando Piani en zijn ze geeindigd als zesde.

Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2023)