Wielrennen

De familie Leene was zeer bekend vanwege het wielrennen. Het lijkt te zijn begonnen met Gerardus Petrus (1892, Den Haag; 1966 Rotterdam) in 1913. Voor dit jaar ben ik nog geen enkele vermelding tegengekomen in de kranten, behalve dan het feit dat Gerardus Petrus tweede secretaris was geworden van de wielrijdersvereeniging Excelsior in Den Haag.

In 1913 is Gerardus Petrus echt los gegaan. De kranten vermelden 8 evenementen waaraan hij heeft deelgenomen. De eerste was een wedstrijd op de hometrainer bij de Amsterdamse Sportclub de Germaan. De andere wedstrijden waren of op de wielerbaan in Scheveningen op de baan in Amsterdam. 

Er lijkt geen voorkeur te bestaan voor een bepaalde specialiteit. Ik ben verschillende wedstrijden tegengekomen: 1 km, 2 km tandem (met Hendriks), 5 km en een koppelwedstrijd over 25 km.

Wielrennen was een commericale aangelegenheid in die tijd. Wielrenners konden op allerlei momenten premies verdienen. Gerardus Petrus was nog een beroeps, naar werd een onafhankelijke genoemd. De organisatoren van evenmenten haalden de beste renners uit Nederland bij elkaar en een enkele keer iemand uit het buitenland. De kranten beschreven dan ook uitgebreid over deze populaire gebeurtenissen:

Alles wees er op, dat er gisteren heel wat publiek zou zijn op de Scheveningsche baan: Mooi weer en een aantrekkelijk programma. Voor tweeën kon der dan ook geen muis meer bij.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 26 mei 1913

Zeer groot was gisteren wederom de belangstelling po de Amsterdamsche Wielerbaan. Ruim 2500 betalende bezoekers hadden zich rondom ‘t oude hout geschaard in afwachting op de dingen die komen zouden.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 29 september 1913

Het is niet altijd evident om uit te vinden welk lid van deze familie actief was. In 1913 echter waren de andere actieve broers van Gerardus Petrus echter nog te jong.

Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2022)