Nieuws

Emigratie uit gemeente Sluis

Emigratie uit gemeente Sluis

Het leven in Zeeuws-Vlaanderen lijkt zwaar te zijn geweest. Er lijkt relatief meer kindersterfte dan in Gelderland te hebben plaatsgevonden. Reden genoeg om het eens elders te proberen: in de Verenigde Staten.

Inmiddels heb ik meerdere bloedverwanten gevonden, die de stap hebben gemaakt. Ze zijn naar het platte land van de staat New York getrokken, naar Wayne county.

Het gaat inmiddels om de volgende personen, die in Zeeland zijn geboren en in de Verenigde Staten zijn overleden:

 • Jacob van Lare (1797), 1e graads neef, 4 hoger, is met vrouw en 5 kinderen in 1854 geëmigreerd;
 • Abraham Fremouw (1810) , 1e graads neef, 4 hoger, is na het overlijden van zijn tweede vrouw met zijn zoon Cornelis meegegaan in 1879;
 • Pieter Merssen (1861), 1e graads neef, 2 hoger, is met 1 kind in 1887 geëmigreerd;
 • Izaak de Kok (1870, oudoom, 2 hoger, smitis met zijn vrouw rond 1893 geëmigreerd;
 • Francina Sara de Smit, 1e graads nicht, 2 hoger, is met haar man en 4 kinderen na 1898 geëmigreerd;

Voor degene die niet bekend is met het jargon: 

Broers en zusters van directe voorouders zijn ooms, oud-ooms, groot-oudooms, etc. Kinderen van die ooms zijn 1e graads neven en nichten en kinderen daarvan 2e graads neven en nichten, etc. 

Dan is er ook nog een generatie verschillen. Bovengenoemde persoen zijn twee en vier generaties eerder dan Jannigje geemigreerd.


Wayne County in New York state

De meeste van deze emigranten zijn vertrokken naar Wayne County in de staat New York en gingen aan het werk in de landbouw. https://en.wikipedia.org/wiki/Wayne_County,_New_York Ongetwijfeld zijn er nog meer vertrokken, want nu heb ik alleen nog maar naar 1e graads familie gekeken.

Met de verhuizing wordt ook vaak de achternaam veramerikaniseerd, zoals Verbrugge naar Verbridge en de Kok naar Cook.

Er zijn ook een paar verwanten vanuit Gelderland naar de VS gegaan, naar Sioux County in de staat Iowa.

Trouwens oma Jannigje kent de verhalen dat grote groepen mensen uit Zeeuws-Vlaanderen zijn vertrokken wegens gebrek aan beschikbare landbouwgrond. Blijkbaar zijn verre familieleden geemigreerd toen zij 6 was.

DNA Jannigje

Inmiddels is het eenvoudige werk voor de analyse van het DNA van Jannigje gereed. Dus tijd voor wat statistieken.

MyHeritage beschikt over 24.131 DNA-samples van mensen die een overlap met het DNA van Jannigje hebben. Ter vergelijking: ik heb een overlap met 4.509 mensen. Dus 5 maal zo veel. Ik vraag me af of er meer emigratie naar de VS heeft plaatsgevonden dan in mijn tak.

Helaas hebben we geen idee hoe deze mensen aan elkaar gerelateerd zijn. Er wordt wel aangegeven welk stukje DNA overlapt, maar we hebben (nog) geen DNA-stamboom, dus daar komen we niet veel mee verder. 

Bij het zoeken naar de herkomst van een DNA-overlap moeten we gebruik maken van de stambomen die op MyHeritage gepubliceerd zijn. We moeten op zoek naar overlap tussen de stamboom van Jannigje en van die 24 duizend mensen. 

Gelukkig helpt MyHeritage hier bij. Voor elke persoon met een DNA-overeenkomst wordt ook aangegeven of er een overeenkomst is met de stamboom. Dit werkt met name voor stambomen met gezamenlijke voorouders. Veel stambomen zijn niet uitgewerkt en dus is de overlap niet bekend. Als de overlap bekend is, is het vrij makkelijk te achterhalen hoe die andere persoon met die voorouder is gerelateerd. Op deze manier heb ik 34 mensen kunnen plaatsen in de stamboom van Jannigje. Elk van deze 34 mensen heeft een voorouder met Jannigje gezamenlijk.

Een overzicht:

 • ouders: 1 persoon (achternicht)
 • grootouders:  1 persoon (1e graads nicht)
 • overgrootouders: 13 personen (2e graads neven en nichten)
 • betovergrootouders: 5 personen (3e graads neven en nichten)
 • oud-ouders: 4 personen (4e graads neven en nichten)
 • oud-grootouders: 8 personen (5e graads neven en nichten)
 • oud-overgrootouders: 0 personen

Hierbij zijn de diverse takken op een hoop gegooid. We kunnen ook kijken van welke voorouder er nakomelingen gevonden konden worden:

 • van Ginkel/Kok (2/3): 1 persoon
 • van Ginkel/Brink (3/4): 1 persoon
 • van Ginkel/Hogeweg (7/8): 8 personen
 • Brink/Willigenburg (10/11): 5 personen
 • van Ginkel/Donkersteeg (16/17): 2 personen
 • Willigenburg/van de Water (22-23): 2 personen
 • Kotvis/van de Luijster (26-27): 1 persoon
 • Brink/Ravenhorst (40/41): 3 personen
 • Camerbeek/Creunen (42/43): 1 persoon
 • Hendrikz/Tonen (66-67): 2 personen
 • van Sonen (81): 2 personen
 • van RavenHorst/van de Vliert (82-83): 2 personen
 • Willigenburg/Aalten (88/89): 3 personen

Merk op dat van de Kok-tak er slechts 1 persoon getraceerd kon worden (via Kotvis/Luijster).


Vreemd resultaat

Ik ben druk bezig de DNA-relaties van Jannigje aan het doorgraven en ben zo een vreemd resultaa tegengekomen. Een vrouw heeft een zelfde DNA-segment op chromosoom 20. Ik heb haar echter nog niet kunnen plaatsen in de stamboom van Jannigje. 

Ze heeft daarentegen wel een verbinden met mijn stamboom. We delen een voorouder die geboren is in 1685 in Leiden. We hebben echter geen DNA gemeenschappelijk.

Bij de zoektocht naar deze persoon, kwam ik bij toeval wel iemand tegen met dezelfde achternaam. Dit is waarschijnlijk haar dochter, die wel DNA-verlap heeft met mij (0.2%). Het kan zijn dat deze overlap toeval is, omdat het maar heel klein is. Deze dochter heeft geen DNA-overlap met Jannigje. 

Hopelijk kom ik meer te weten over de oorsprong van dit stukje overlap-DNA, zodat ik meer vertrouwen krijg in dit resultaat.

Betere etniciteit

Het is duidelijk dat de etniciteit van MyHeritage niet erg nuttig is. Daarom de etniciteit van Jannigje maar eens beter uitgezocht en gepresenteerd.

EtniciteitJannigjeProvincies

Dit levert de bovenstaande grafiek op: Zeeland, Gelderland en Utrecht. En dat tot de geboortedata van de oud-grootouders (1696-1763). Nog verder terug ontbreken te veel gegevens.

De geboorteplaatsen lijken vaak in dezelfde gemeentes te liggen. Dus nog een grafiek:

EtniciteitJannigjeGemeentes

De meest voorkomende gemeente is Sluis op WestZeeuws-Walcheren. Alleen de oud-grootouders en oud-ouders komen uit andere gemeentes in Zeeland. Bij de andere tak komen de gemeentes Ede, Leusden, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel het meest voor. Dit is beter te zien op een kaartje vooral als je niet weet waar die Gemeentes precies liggen.

Aantal geboortes voorouders Jannigje

De concentratie van de maternale en paternale lijn zijn zo nog duidelijker te zien.

Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2023)