DNA-stamboom

DNA-stamboom

De uiteindelijke doelstelling van de gecombineerde stamboom-/DNA-analyse, is het verkrijgen van een DNA-stamboom. De DNA-stamboom geeft aan van wie elk stukje DNA geërfd is. Aangezien er 22 chromosoomparen zijn moet dit per chromosoom bekeken worden. Merk op dat er sprake is van van paren: elke chromosoom bestaat uit twee delen: één deel komt van de vaderskant en één deel van de moederskant.

De site myHeritage helpt bij het zichtbaar maken van de oorsprong an elk chromosoom, mits de informatie beschikbaar is. De eerste stap is het vinden van personen die, èn een DNA-analyse hebben gedaan, èn een gemeenschappelijke voorouder hebben. Is er zo’n persoon gevonden dan kan worden gekeken of er een DNA-overlap bestaat, op welk chromosoom, en op welke posities op het chromosoom.

Een grafiek met een horizontale as de positie op chromosoom 4, van 0 tot de lengte van het chromosoom. Op de verikale as twee gedeeltes: Boven de nul de vaderskant en onder de nul de moederskant. De verikale as geeft aan geeft het aantal personen aan met wie een overeenkomst is gevonden. Er staan zes overeenkomsten aangegeven op verschillende plaatsen op de chromosoom, waarvan éen an de moederskant. De zes overeekomsten komen van vier verschillende voorouders. De overeenkomsten beslaan slechts 19% van het chromossom.

In de bovenstaande grafiek is het huidige resultaat voor chromosoom 4 gepresenteerd. De horizontale as geeft de positie op het chromosoom aan. De verticale as geeft het aantal personen aan met wie een overeenkomst is gevonden. Boven de nul-as staan de overeenkomsten met de vaderskant en onder de nul de overeenkomsten met de moederskant.

Aan de moederkant is er een overeenkomst gevonden aan het begin van het chromosoom. Deze persoon is ook een afstammeling van Samuel Adriaan de Kok en Jozina Kotvis, de overgrootouders van Jannigje. Jannigje heeft dit stuk DNA van hun zoon, Frans Salomon de Kok geërfd. Het is niet mogelijk om te zeggen of het van zijn vader of zijn moeder komt.

Aan de vaderskant zien we drie verschillende overeenkomsten: 

  • Lubbert Willigenburg / Teunisje Aalten, oud-grootouders, via Evert Willigenburg geërfd;
  • Lubbert Willigenburg / Aaltje van de Water, betovergrootouders, via Stijntje Willigenburg geërfd;
  • Gerrit Brink / Stijntje Willigenburg, overgrootouders, via Jannigje Brink geërfd;

Er is een deel van het chromosoom, die zowel rood als groen is. Aangezien rood een voorouder van groen is, kamt dit deel van de vroegere voorouder.

Andersom zou je denken dat DNA van Willigenburg / Aalten (rood) ook zou moeten verschijnen bij de afstammelingen van Willigenburg / van de Water (groen). Helaas is dit deel van het DNA voor deze personen bij de erving verloren gegaan.

Gemaakt en onderhouden door Arnaud Leene (2002 - 2023)